Přistavení vozu zdarma v Praze. Pojištění a dálniční známka v ceně. Výhodný tarif, zarezervujte si své vysněné auto ještě dnes, se vším vám poradíme, volejte kdykoliv +420 773 116 716

ŽENEVSKÝ AUTOSALON: TRADIČNÍ VÝSTAVA SE DOŽILA 110 LET

ŽENEVSKÝ AUTOSALON: TRADIČNÍ VÝSTAVA SE DOŽILA 110 LET

Všichni automobiloví nadšenci měli letos v kalendáři zcela určitě zatržené období od 5. do 15. března 2015. Právě tehdy se totiž konal už 85. ročník mezinárodního autosalonu v Ženevě, na který si ti největší a nejvěhlasnější světoví výrobci automobilů nechali svoje trumfy. Tentokrát se ale nebudeme zabývat až tak žhavými novinkami, jako si spíše posvítíme na zajímavou historii výstavy.

 

Žhavá novinka stála 3000 německých marek

„Národní výstava automobilů a jízdních kol“ proběhla ve švýcarské metropoli Ženevě poprvé od 29. dubna do 7. května 1905. Tehdy se zde představil například automobil Clement. Už první ročník se mohl pochlubit vysokou účastí vystavovatelů i velkým zájmem odborné a laické veřejnosti. Své modely zde představilo 59 výrobců a podívat se na ně přišlo 17 000 návštěvníků. 

 

Zájem o výstavu pak postupem času stále rostl. Od roku 1924 se stala akcí s mezinárodní účastí, tehdy na ní měl premiéru například automobil Fiat 502. O rok později se zde poprvé objevil model Opel 4/12 CV. Vybavený byl čtyřválcovým motorem o výkonu 12 koní. Dosahoval rychlosti 45 mílí v hodině (72 km/hod.) a prodával se za 3000 německých marek.

 

Půlmilionová hranice pokořena

Přehlídka si postupně vydobyla status prestižní oborové akce v celosvětovém měřítku, na které mají premiéry nové modely automobilů. Roku 1967 se pořadatelům daří překročit půlmilionovou hranici v počtu návštěvníků. Výstavní prostory se sice průběžně rozšiřují, ovšem nakonec stejně nepostačují rostoucímu zájmu. Nakonec proto padne rozhodnutí vybudovat úplně nový výstavní areál.

Komplex Palexpo se otevírá v roce 1981 a přehlídka se v jeho prostorách koná dodnes. Letos na ni přišlo 682 000 návštěvníků. Navzdory tomu, že mnohé veletrhy pociťují pokles zájmu, ženevský autosalon mezi ně nepatří.

 

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)