Přistavení vozu zdarma v Praze. Pojištění a dálniční známka v ceně. Výhodný tarif, zarezervujte si své vysněné auto ještě dnes, se vším vám poradíme, volejte kdykoliv +420 773 116 716

Jak se zachovat v případě dopravní nehody

Jak se zachovat v případě dopravní nehody

Někteří řidiči si myslí, že jim se nehoda nemůže nikdy stát, protože jezdí opatrně. Tak to ale není. Většinou to bohužel odnesou osoby, které za to nemohou. Na silnicích můžete narazit na různé řidiče.

 

Jak postupovat, pokud se tak stane

1.Stane-li se nějaká dopravní nehoda, zkuste se hlavně prvně uklidnit. V chaosu nejste schopni se soustředit. Zkontrolujte své spolujezdce, zda jsou všichni v pořádku.

2.Výstražné vesty byste měli mít připravené. V autě vždy na dosah. Oblečte si je a vystupte z vozu. Zkontrolujte i druhého řidiče. Pokud se nehoda obešla bez zranění, pak je to ideální varianta. V opačném případě poskytněte první pomoc, je-li potřeba a zavolejte záchranku a policii. Je-li dopravní nehoda způsobena na dálnici nebo velice frekventované silnici, měli by se všichni do příjezdu policie přemístit za svodidla, kvůli jejich vaší bezpečnosti. Bohužel nikdy nevíte, zda ostatní vozidla stihnou dobrzdit nebo vás nepřehlédnou. V takovém případě se může stát ještě něco horšího.

3.Podle zákona jste povinni postavit výstražný trojúhelník, abyste ostatní účastníky silničního provozu upozornili na hrozící nebezpečí. A to ke kraji vozovky, aby byl viditelný. Standardně se umisťuje 50 metrů za vozidlo. Na dálnici nejméně 100 metrů za vozidlo. Pokud je nehoda způsobena ve městě, vzdálenost umístění výstražného trojúhelníku se liší podle daných skutečností - mezi takové patří například křižovatka.

4.Ať už byla nehoda způsobena vaším zaviněním nebo ne, vždy si pořiďte fotografie. Slouží jako následný důkaz. Někdy si je pojišťovna může vyžádat k záznamu o nehodě. Při asistenci policie budou vyžádány vaše doklady totožnosti, řidičské průkazy, malý technický průkaz a zelenou kartu. Je taktéž možné, že budete nuceni provést dechovou zkoušku. V případě pozitivního výsledku, je vždy řidič pod vlivem vinný z dopravní nehody. Nemá totiž žádné oprávnění řídit.

5.Je-li vše vyřízeno a sepsáno, mohou řidiči odjet. Pokud vozidlo odpovídá silničním požadavkům a je plně pojízdné, může odjet po vlastní ose. Není-li vozidlo plně pojízdné, bývá odtaženo.

Jak postupovat při dopravní nehodě

Formulář o dopravní nehodě ke stažení zde

S účinností od 1. ledna 2009 dochází k novelizaci ustanovení § 47 odst. 3 písm. g) zákona č. 361/2000 Sb., účastníci dopravní nehody jsou povinni v případech, kdy nevznikne povinnost oznámit nehodu policii, sepsat společný záznam o dopravní nehodě, který podepíší a neprodleně předají pojistiteli; tento záznam musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků. V současné době neexistuje žádný závazně platný právní předpis, který by nařizoval povinnost vozit předlohu záznamu o dopravní nehodě ve vozidle a forma této předlohy rovněž v současné době není stanovena právním předpisem. Přesto lze doporučit tzv. Evropský záznam o dopravní nehodě, který současně doporučujeme všem řidičům vozit v autě s sebou.

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)