Přistavení vozu zdarma v Praze. Pojištění a dálniční známka v ceně. Výhodný tarif, zarezervujte si své vysněné auto ještě dnes, se vším vám poradíme, volejte kdykoliv +420 773 116 716

Chcete si pořídit nový vůz? Poradíme vám, jak ho vybrat.

Chcete si pořídit nový vůz? Poradíme vám, jak ho vybrat.

Výběr vozidla, které by vám mělo soužit ideálně několik dalších let, se může zprvu zdát jako poměrně složitý proces. Obzvláště tehdy, pokud ve svém okolí nemáte někoho, kdo autům opravdu rozumí. Ať už vás ke koupi nového vozidla vede dosluhování toho aktuálního, rozšiřování rodiny, plnění si osobního snu nebo jiné příčiny, vždy je důležité zhodnotit co nejširší pole aspektů. Abyste nalezli ideální volbu, jež vám bude vyhovovat po uživatelské i ekonomické stránce, je vhodné držet se při výběru několika důležitých kroků, které vám celou cestu mohou výrazně usnadnit.

Vytvořte si rozpočet

Úplně první věcí, kterou byste si měli před výběrem vozidla ujasnit, jsou vaše finanční možnosti. Stanovte si limit, který nechcete nebo nemůžete přesáhnout, který by ovšem měl zahrnovat i určitou rezervu, nejlépe alespoň kolem patnácti tisíc korun. V případě koupě ojetého vozidla je totiž vhodné provést úvodní investice v podobě drobných úkonů, jako je výměna oleje (příp. olejových filtrů), rozvodů, brzdové kapaliny apod. Počítejte také s poplatky, které vás budou doprovázet při přepisu vozidla (evidenční kontrola, žádost o přepis v registru vozidel) - součet těchto poplatků však většinou nepřevýší částku jeden tisíc korun. Při koupi vozidla na splátky si dobře spočítejte částku, kterou budete moci ve vašem měsíčním rozpočtu postrádat. Je totiž velmi důležité si uvědomit, že auto je spotřební zboží a čas od času nám cestu zkříží nějaká porucha, kterou bude nutno opravit a zaplatit.

Jak vybrat nové auto

Trh s automobily je velmi rozmanitý, a proto si ujasněte kritéria, jež by mělo vaše ideální auto splňovat. Tím se váš seznam možností značně zúží a výběr pak bude o něco snazší.

  1. Využití vozidla. Vyberte vůz, který bude kooperovat s vašimi potřebami. Při hledání vozidla pro rodinné cestování nejlépe hledejte v kategoriích kombi nebo SUV (případně liftback), pro každodenní cestování jednotlivce i na větší vzdálenosti jsou nejpraktičtějšími vozidly tzv. sedany. V oblasti typicky užitkových vozidel zejména pro městské cestování jsou pak ideální volbou hatchbacky.
  2. Palivo. Pro někoho může být toto kritérium vedlejší, faktem však je, že každé palivo nebo typ pohonu má rozdílné funkční vlastnosti i cenu. Nejběžnějšími palivy jsou stále benzín a diesel, přičemž rozdílů u nich nalezneme hned několik. Benzín se hodí spíše na kratší vzdálenosti, lépe se přizpůsobuje nízkým teplotám, benzinový motor je méně hlučný a pořizovací cena vozu je nižší. Diesel je naopak vhodný pro delší trasy, má lepší výkonnost, nižší spotřebu i cenu na litr paliva. Cenově příznivějšími alternativami jsou pohonné plyny LPG a CNG, přičemž LPG je dostupnější na více tankovacích stanicích, CNG je zase o něco levnější a zároveň kvalitnější. V dnešní době jsou čím dál populárnější elektromobily, které jsou brány jako šetrnější k životnímu prostředí, nepotřebují žádnou převodovku, spínají mnohem rychleji než klasické motory, jejich pořizovací cena je ale poněkud vyšší a na delší cesty nejsou příliš praktické.
  3. Značka a model. Je jasné, že při pořizování vozidla budete brát v potaz také jeho vzhled. Není však pravidlem, že co vypadá skvěle, bude také dobře sloužit. Proto si nejdříve určete značky, ze kterých budete následně vybírat konkrétní modely. Pokud je váš rozpočet omezený, vybírejte raději z těch,  jež mají dobrou dostupnost z hlediska náhradních dílů, jako jsou např. Škoda nebo Ford. V opačném případě by vás mohla cena opravy při případné poruše nemile překvapit. Při tomto kroku si nejlépe sepište vaše ,,favority“ na papír a postupně si porovnejte všechny jejich vlastnosti, případně plusy a mínusy, abyste pak v závěru mohli operovat s tím, z čeho jste ochotni slevit a co je naopak pro vás opravdu prioritní.
  4. Výbava. Zamyslete se nad tím, jak a kdo bude vozidlo využívat, a tomu přizpůsobte nároky na vybavení. Jestliže vás rozpočtově nic významně neomezuje, nebojte se být nároční. Dnešní technologie vám totiž dokáží vaše cestování udělat nejen komfortnější, ale především bezpečnější. Vybavenost vozidla by ideálně měla být přímo úměrná schopnostem řidiče i druhu využití.

Kde vozidlo koupit 

Pro nákup vozidla existují v podstatě tři možnosti:

  • autorizovaný prodejce
  • soukromý prodejce
  • bazar

Každá z nich má své pro a proti, opět však záleží na několika faktorech. Pro nákup úplně nového vozu bude vaše volba jednoduchá, a to autorizovaný prodejce. U ojetých vozidel máte volbu ze všech výše jmenovaných, záleží však opět na několika faktorech, podle kterých nakonec zvolíte ideální formu koupě právě pro vás.

autorizovaných prodejců se nemusíte bát spolehlivosti a korektnosti, tyto benefity se však se odrazí na ceně vozidla, která bývá zpravidla o něco vyšší. Vedle toho je ovšem výhodou, že můžete dosáhnout na zvýhodnění při budoucích servisních potřebách a v souvislosti s nimi (a jejich zaznamenáváním) pak při případném prodeji vozu můžete nastavit lepší cenové podmínky.

Pro nákup v autobazarech platí jedna zásadní rada – ověřte si jejich dosavadní působení a pokud možno i spokojenost zákazníků. Jejich výhodou je široký výběr a rozmanitost nabízených vozidel, dejte však pozor na historii vozidla a důkladně ji prověřte.

Při nákupu od soukromého prodejce můžete dosáhnout na nejnižší cenu a to i opravdu kvalitního kusu, ovšem jsou tu určitá ale. Už jen první dojem z auta, který vám napoví, jak se majitel o vozidlo staral, vám může mnohé napovědět. Trvejte také na zkušební jízdě a důsledně si překontrolujte všechny funkce, kterými by automobil měl disponovat, stejně jako stav exteriéru i motoru.  

Blížíme se do finále aneb co zkontrolovat před koupí

Jak již bylo zmíněno v předchozím odstavci, prověřte si co nejvíce všechny skutečnosti související s vozidlem. Jako první proveďte kontrolu VIN kódu, zda souhlasí na autě i dokladech. Doporučováno je také zadání VIN kódu do jedné z ověřovacích databází – u nás např. Cebia nebo Carvertical. Tímto krokem se dozvíte skutečnou historii vozidla, zejména pak zda nebylo odcizeno, zda souhlasí tachometr, servisní historii apod. Při samostatné fyzické kontrole se zaměřte na následující:

  • odchylky kol – rozdílně sjeté pneumatiky mohou značit technickou závadu nebo havárii vozidla
  • číselné označení skel – na všech sklech by měl být vyznačen stejný kód a jestliže kódy nesouhlasí, některé sklo bylo měněno (nenápadně se při nesouhlasných kódech na tuto skutečnost zeptejte)
  • stav karoserie – sebemenší odlišnost barvy laku na kterékoliv z částí karoserie může značit prodělanou havárii vozu, stejně jako stopy broušení či jiné nerovnosti
  • motor – typ i číslo motoru musí souhlasit s technickým průkazem, vyražená čísla na motoru by měla být čitelná a neměla by mít na sobě stopy úprav či poškození, zároveň si motor poslechněte během startování i při samotné jízdě
  • tekutiny – z vozidla nesmí nic kapat, na otvoru k doplnění oleje by neměly být známky emulzních usazenin     
  • spoje – všechny spoje a spáry by měly působit symetricky (nezapomeňte nahlédnout do kufru i hlouběji pod něj)
  • interiér – opotřebení by mělo odpovídat stáří vozidla a najetým kilometrům (zaměřte se také na zápach či fleky – mimo jiné mohou značit zatopení vozidla v minulosti).

 

Hola

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)