Přistavení vozu zdarma v Praze. Pojištění a dálniční známka v ceně. Výhodný tarif, zarezervujte si své vysněné auto ještě dnes, se vším vám poradíme, volejte kdykoliv +420 773 116 716

Jak vyměnit autobaterii krok za krokem

Jak vyměnit autobaterii krok za krokem

U většiny vozů nebývá výměna autobaterie důvodem návštěvy autoservisu. Jde majoritně o úkony, ke kterým nám stačí základní nářadí, nová baterie a dvě zdravé ruce.

Výměna baterie opravdu není složitým úkonem. Nebavíme se samozřejmě o akumulátorech v plně elektrických vozidlech. Zde si troufám říci, že se bez návštěvy autorizovaného servisu neobejdete. Pokud jste majitelem více tradičně konstruovaného vozidla, tak by nám ke splnění cíle nemuselo nutně nic bránit. Postup je u téměř všech vozidel stejný, například u koncernových vozidel (Škoda Octavia, Fabia, VW Passat apod.) je naprosto identický.

Co budeme potřebovat

Pro úsporu času a peněz si projdeme celý postup chronologicky.

Baterii nejdříve zkusíme poskytnout první pomoc. Zkusíme ji tedy opětovně nabít. V tomto případě není potřeba akumulátor odpojovat od kontaktů.

• Vypněte zapalování
• Nejprve připojte nabíječku na kladkou svorku (červená barva, označení +), následně na záporný pól (černá barva, označení -)
• Nabíječku zapojte do sítě a vyberte příslušný program (nejčastěji označen jako NORMAL či STANDARD)
• Po nabití baterie vypojte celou nabíječku ze zásuvky, následně záporný pól a až pak kladný

Pokud jsme přesvědčeni, že náš problém pramení z vadné baterie, bude třeba jí vyměnit. K tomu budeme potřebovat:

1. GOLA SADU
2. Novou autobaterii – pokud nevíte jakou pořídit, v obchodě vám rádi poradí – bude jim stačit VIN vozu a případně štítek staré baterie
3. Rukavice a brýle na ochranu

Výměna autobaterie nás bude stát od 2000 do 5000 korun. Vše záleží na typu nové baterie a ostatního spotřebního materiálu. Pokud vlastníte vozidlo, které vyžaduje výměnu baterie pod napětím, případně pokud je vůz stále v záruce, nechte výměnu baterie na autorizovaném servisu!

Postup demontáže autobaterie

1. Vypněte zapalování
2. Lokalizujte záporný pól (černá barva, označení mínus) – Pomocí klíče povolte šroubek na kontaktu. Stačí jen pár otáček a kontakt půjde snadno vytáhnout. Položte ho na stranu tak, aby je nedotýkal pólu baterie.
3. Stejným postupem povolte kladný pól
4. Některá vozidla mají kotevní patice baterie – pomocí ráčny s nástavcem je povolte a vyndejte
5. Kontakty řádně očistěte od nečistot

Montáž nové baterie

Novou baterii máme koupenou a nyní je potřeba ji dostat zpět do vozu.

1. Odstraňte krytky pólů
2. Baterii vložte zpět do vozidla
3. Ukotvěte baterii pomocí patek
4. Připojte kabel kladného pólu, poté záporného pólu
5. Utáhněte řádně matice na kontaktech, s citem!
6. Nastartujte motor a ověřte funkčnost elektroniky

Úkony po výměně akumulátoru

Po výměně autobaterie se vám pravděpodobně rozsvítí kontrolky na přístrojové desce. Navíc budete muset aktualizovat některé palubní systémy, například čas a datum. Kontrolky na přístrojové desce většinou zhasnou po druhém nastartování, pokud ne, požádejte servis o aktualizaci údajů do řídící jednotky a smazání chybových hlášek.

Stará baterie je nebezpečný odpad, který musí být zlikvidován dle zákona. Doneste jí nejlépe prodejci autobaterií, ten zajistí její likvidaci, a ještě vám zaplatí.

CO JE ŠPATNÉHO NA MODERNÍCH MOTORECH?

Autopůjčovna Praha OneTwoGo - pravidelně servisované zánovní vozy k pronájmu

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)