Přistavení vozu zdarma v Praze. Pojištění a dálniční známka v ceně. Výhodný tarif, zarezervujte si své vysněné auto ještě dnes, se vším vám poradíme, volejte kdykoliv +420 773 116 716

SKRYTÁ MÍSTA CHRUDIMSKA aneb CO ROZHODNĚ NESMÍTE MINOUT

SKRYTÁ MÍSTA CHRUDIMSKA aneb CO ROZHODNĚ NESMÍTE MINOUT

Červen se pomalu chýlí ke konci a blíží se čas letních prázdnin, dovolených a výletů. Pokud stále ještě vybíráte ideální destinaci pro svůj letní odpočinek, měli byste zvážit oblast Chrudimska, místo, kde se snoubí čarokrásná příroda s řadou zajímavých památek. Pojďme se podívat na to, která místa byste během svého putování Chrudimskem rozhodně neměli minout.  

Zřícenina hradu Košumberk

Že jste o téhle zřícenině ještě neslyšeli? Nevadí. Možná vám něco řekne jméno Jiří Šotola, jeho kniha Tovaryšstvo Ježíšovo či jméno Vilém Slavata. Všechna tři jména jsou s hradem z přelomu 13. a 14. století spojená. Právě děj známé knihy Jiřího Šotoly se na tomto hradě odehrává a samotný autor je pohřben nedaleko hradu na malebném hřbitově s ještě malebnějším kostelem v Janovičkách. Druhý jmenovaný nás zavádí o něco hlouběji do historie, konkrétně do 17. století a období druhé pražské defenestrace. Pád z okna sice přežil, ale vzhledem k situaci v zemi odešel na nějaký čas raději do exilu.

Vstupné na Košumberk je doslova za hubičku (70 Kč dospělí, 40 Kč děti). A pokud nepatříte právě k fanouškům prohlídkových okruhů, můžete hrad navštívit třeba v rámci Košumberského léta, kulturní akce, která návštěvníkům každoročně přináší divadelní představení, letní kino či souboje šermířů. Návštěvu hradu můžete spojit také s prohlídkou nedaleké Hamzovy léčebny, kostela Panny Marie Pomocné na Chlumku, židovské synagogy či relativně zachovalého židovského hřbitova za městem.

Kostel sv. Markéty v Podlažicích

Dalším ze zajímavých míst Chrudimska je kostel sv. Markéty v Podlažicích. Jeho název vám pravděpodobně moc neřekne, jistě jste už ale slyšeli o tzv. Ďáblově bibli (latinsky Codex gigas). Ta měla být jedním z mnichů sepsána právě na tomto místě, a to během jediné noci. Aby mnich nelehký úkol zvládl, přizval si údajně na pomoc samotného ďábla.

Kostel byl postaven na místě kláštera, který zde stál pravděpodobně od 12. století a o několik století později byl zničen husity. Codex gigas zde ale nenajdete. Teď se jím totiž chlubí Švédové, kteří ho během třicetileté války z kláštera odcizili. Kopii najdete v nedalekém Městském muzeu v Chrasti. A když už budete v Chrasti, rozhodně nezapomeňte navštívit překrásnou zámeckou zahradu.

Kostel sv. Jana Křtitele v Podskále

Pokud máte rádi romantiku a spojení krásné architektury s přírodou, přidejte si do svého itineráře kostel sv. Jana Křtitele v Podskále. Barokní kostel z konce 17. století leží na břehu potoka Žejbro v romantickém údolí u Vrbatova Kostelce pod strmou skálou. Dříve, ve 12. století, zde stávala gotická kaple a později kostel, který ale za třicetileté války zpustl a rozpadl se. Dovnitř se ale pravděpodobně dostanete jen během bohoslužeb, jinak je kostel pro veřejnost uzavřen, nicméně pohled z venku rozhodně stojí za to.

Hrad Rychumburk

V obci Předhradí, v rodišti známého českého básníka Adolfa Heyduka, leží mohutný gotický hrad Rychumburk postavený nejspíše začátkem 13. století. Dlouhou dobu bylo možné navštívit pouze exteriér hradu, nacházel se zde totiž nejprve domov důchodců a poté domov pro dlouhodobě duševně nemocné starší 18 let. Od května roku 2022 se ale hrad otevřel turistům a návštěvníci tak mohou navštívit expozici o historii panství Rychumburk, ukázku eventuální domácnosti správce panství z období první poloviny 20. století, hradní sklepení, kapli, koncertní sál či vystoupat na věž. Vstupné pro dospělého návštěvníka činí 120 Kč, pro děti od 6 do 15 let pak 60 Kč.

K návštěvě se na Předhradí nabízí také nedaleká Panská zahrada či procházka kolem řeky Krounky.

 

Kam dál na výlet? https://www.autopujcovnavpraze.cz/cs/tips-for-sightseeing

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)