Přistavení vozu zdarma v Praze. Pojištění a dálniční známka v ceně. Výhodný tarif, zarezervujte si své vysněné auto ještě dnes, se vším vám poradíme, volejte kdykoliv +420 773 116 716

Tipy na výlet - Neziderské jezero

Tipy na výlet - Neziderské jezero

Údajně před 20 miliony let se do tektonické propadliny v Panonské nížině vylilo tehdejší Tethyské moře a vzniklo slané, brakické jezero, předchůdce dnešního Neziderského jezera na rakousko-maďarských hranicích. Do současné podoby mu však musel dopomoci bývalý Dunajský ledovec, který postupně roztál a pomohl dotvořit dílo přírody.

Neziderské jezero dnes

Dnes je tu všechno jinak. Po březích jezera neputují ledovce, ani tu nepobíhají pravěcí ještěři. Malebná městečka na břehu jezera nabízí klidnou dovolenou i široké možnosti sportovního vyžití. Za všechny zmiňme alespoň Illmitz, Mörbisch nebo Neusider am See. Především na rakouské straně vyrostla řada rekreačních zařízení, jachetních přístavů, středisek vodních sportů a na březích vznikly kvalitní cyklostezky. Spojení mezi letovisky na břehu jezera dlouhého 36 km a širokého 6-12 km zajišťuje pravidelná lodní doprava. Povětšinou se jedná o trajekty propojující oba delší břehy jezera mezi obcemi Rust a Podersdorf resp. Mörbisch a Illmitz. Klasické lodě by se tu příliš neuplatnily a tak tu lodní společnosti Schiffarht Knoll i Drescher Line nasazují lodně s plochým dnem, které jsou schopné, plavit se tímto extrémně mělkým jezerem. Největší hloubka zde totiž dosahuje pouhých 1,8 m.

Neziderské jezero

Dřívější hranice dvou „světů“

Je tomu už dost dlouho, kdy těmito místy procházela hranice oddělující dva „světy“. Zatímco na rakouské straně se žilo normálním životem, na maďarské straně existence hraničního pásma vyhnala život daleko od jezera. A stopy neblahé minulosti jako kdyby tu byly dodnes. Zatímco rakouská část jezera v čase dovolených doslova kypí životem, maďarská část působí poněkud ospalejším dojmem. I lodní spojení mezi maďarským přístavem Fertörákos a rakouským Mörbischem zajišťuje, tak trochu symbolicky, malá motorová loď pro pár pasažérů. Ale třeba právě tento až nostalgický klid může vyhovovat milovníkům klidné dovolené!

Neziderské jezero

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)