Přistavení vozu zdarma v Praze. Pojištění a dálniční známka v ceně. Výhodný tarif, zarezervujte si své vysněné auto ještě dnes, se vším vám poradíme, volejte kdykoliv +420 773 116 716

Parkovací senzory a reverzní kamera

Parkovací senzory a reverzní kamera

Nové vozy se vždy snaží být bezpečnější a stylovější než jejich předchůdci. Tyto požadavky, které mají za cíl zvýšit bezpečnost posádky při havárii, ale často vyžadují masivnější a silnější konstrukci karoserie, která však snižuje viditelnost řidiče. Výsledkem takových úprav potom přináší obtíže při parkování i s relativně malými vozy.

Naštěstí existuje mnoho systémů, které již patří mezi standardní výbavu nově vyráběných automobilů, které umí obtíže s parkováním výrazně zjednodušit.

Parkovací senzory

Parkovací senzory jsou už delší dobu používány na trhu a v důsledku toho jsou v současnosti nejrozšířenějším zařízením usnadňujícím parkování. Tyto senzory nasazené na nárazníky detekují vzdálenost překážek od krajních částí vozidla a vydávají zvuk v podobě pípání, které se při přibližování vozidla k překážce postupně rytmicky i akusticky zintenzivňuje.

Některé systémy jsou nyní kombinovány s digitální grafikou, která ukazuje, která část vozidla je nejblíže k objektu, což umožňuje řidiči provést bezpečnější a přesnější manévr. Výhodou parkovacích senzorů potom je, že mohou být namontovány na vůz, v jehož výbavě původně chyběly.

Parkovací senzory a reverzní kamera

Reverzní kamera

O krok výše, než parkovací senzory, je vybavení vozu reverzní kamerou. Ta je umístěna na zadní části vozu automobilu ve zvýšené poloze tak, aby mohla snímat prostor dole za vozidlem, kde hrozí kolize s překážkami, které řidič nemá možnost spatřit skrz zpětná zrcátka. Tyto kamery obsahují širokoúhlé objektivy, které vám tak poskytnou dokonalý přehled o prostoru kolem zadní části vašeho vozu.

Snímek z reverzní kamery je v reálném čase přenášen na obrazovku na palubní desce a často jsou součástí grafiky i vodicí čáry, které ukazují směr pohybu vozu na základě aktuálního úhlu řízení a jeho blízkosti vůči překážkám.

Systém více parkovacích kamer

High-tech špičku, a zároveň i jednu z nejdražších technologií, představuje rozmístění několika kamer snímající okolí vozu, které mohou ve výsledku generovat obraz okolí automobilu z ptačí perspektivy. Díky tomu je mnohem snazší zjistit, zda do posledního volného místa na ulici se svým vozem dokážete zaparkovat, nebo zda se Vaším manévrem chystáte někomu poškrábat karoserii.

Možností nabízí systémy s rozmístění více kamer více, např. volitelný systém Range Rover Evoque nabízí řidiči možnost přepínání mezi jednotlivými kamerami, takže můžete vybrat třeba kameru snímající pouze obrubník a zabránit tak své kolizi s ním.

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)